Mijn kind is zo onzeker… Hoe kan ik het zelfvertrouwen bij mijn kind vergroten?

Gepubliceerd op 4 januari 2020 om 16:57

Waarom is mijn kind zo onzeker?
Hoe leer ik mijn kind met zijn onzekerheid omgaan?
En hoe kan ik de weerbaarheid van mijn kind vergroten?
Dit zijn vragen die ouders hebben van een kind dat heel onzeker is.

Hier een voorbeeld van een situatie waarover je kind ontzettend onzeker kan zijn:
Over een paar dagen moet je kind een presentatie geven voor de klas. De spanning loopt al op en je kind geeft meerdere malen aan niet voor de klas te willen en durven staan. “Ik kan het toch niet.” Of; “ik zal zeker weer dichtklappen als ik voor de groep sta.” Of “ik weet mijn tekst dadelijk echt niet meer hoor.”
Allemaal zinnen die door het hoofd van je kind spoken. Wat je ook zegt of doet als ouder, het helpt niet om je kind gerust te stellen of te laten vertrouwen in zichzelf.

Ik geef je in dit blog graag tips die het zelfvertrouwen van je kind laten toenemen en wat jij als ouder kunt doen om je kind daarin te helpen.

 

Wat verstaan we eigenlijk onder zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je hebt in jezelf. Het heeft te maken met en hoe je over jezelf en anderen denkt. Ook wel je zelfbeeld genoemd. Kinderen met voldoende zelfvertrouwen geloven dus in zichzelf. Ze hebben een positief zelfbeeld.
Zinnen als; “ik kan het.” Of “ik doe het gewoon en zie wel hoe het verloopt.” Dat zijn uitspraken die passen bij een kind met voldoende zelfvertrouwen.
Weinig zelfvertrouwen gaat meestal gepaard met een negatief zelfbeeld.
Zinnen als: “ik kan het toch niet.” Of “bij mij mislukt het altijd.” Dat zijn uitspraken van een kind met een negatief zelfbeeld en die weinig vertrouwen in zichzelf heeft.
Bijna iedereen heeft onder bepaalde omstandigheden last van een gebrek aan zelfvertrouwen.
20 % van de mensen gaat regelmatig gebukt onder een gebrek aan zelfvertrouwen. Je bent dus niet de enige met de vraag hoe je je kind kunt helpen met het vergroten van zijn zelfvertrouwen.

Het mooie is dat jij je kind hier nu bij kunt helpen met behulp van de tips die je van me krijgt om het zelfvertrouwen van je kind te laten groeien.
Want wat heel belangrijk is om te weten, is dat je kind niet onzeker is, maar dat hij iets doet waar hij onzeker van wordt.
Wanneer je namelijk zegt dat je kind onzeker is, dan betrek je dat op het identiteitsniveau van je kind, oftewel wie hij is als persoon.
Echter is je kind dus niet onzeker maar doet je kind iets waar hij onzeker van wordt. Zo bekijk je het vanuit het gedrag van je kind op dat moment.

 

Hoe kun je als ouder je kind nu het beste helpen om zijn zelfvertrouwen te laten groeien?

 

 • Maak je kind bewust dat hij fouten mag maken.
  Iedereen maakt fouten. Het is de vraag hoe je er mee omgaat. Want wat is fout eigenlijk?
  Wanneer je uitgaat dat mislukking niet bestaat en dat er alleen maar feedback is, leer je je kind positiever te kijken naar dingen.
  Door iets te doen kom je in beweging en dat hoeft echt niet meteen de eerste keer al helemaal goed te gaan.
  Je leert van de dingen die je doet. Je kunt toch alleen maar feedback krijgen, niks is fout en mislukkingen bestaan niet.
  Hoe fijn is dat om te weten?

 

 • Beloon je kind bij succes en geef voldoende complimenten.
  Wanneer je kind iets gewoon gedaan heeft wat hij eigenlijk reuze spannend vond of waar hij al langere tijd tegenaan zat te hikken, spreek dan je waardering uit hoe knap je het vind dat je kind de stap genomen heeft door te doen. Geef hem een oprecht compliment. Bijvoorbeeld: “wat knap van je dat je die presentatie toch gedaan hebt ondanks dat je het zo spannend vond. Ik ben enorm trots op je!” Door dit soort welgemeende uitspraken groeit je kind in zelfvertrouwen en doet positieve succeservaringen op.
  Geef je kind dus voldoende complimenten bij successen, ook al zijn het soms misschien maar hele kleine stapjes.

 

 • Focus samen met je kind op datgene wat hij al goed kan.
  Hoe? Neem samen de tijd, pak er een pen en papier bij en ga in gesprek over de talenten en kwaliteiten van je kind.
  Schrijf die allemaal op zodat jullie er regelmatig naar kunnen kijken.
  Hang het papiertje op een duidelijke en zichtbare plek op zodat je kind regelmatig ziet wat hij al allemaal kan en waar hij goed in is. Uiteraard mag dit aangevuld worden met nieuwe eigenschappen die ook bij je kind passen en wat goed gaat.

 

 • Geef je kind voldoende ruimte om zich te ontwikkelen.
  Het vergroten van zelfvertrouwen leer je niet in een dag of in een week.
  Investeer samen in bovenstaande tips en je zult zien dat je kind een andere houding gaat aannemen.
  Je kind ontwikkelt meer zelfvertrouwen en zal een positiever zelfbeeld gaan creëren.

 

 • Vergeet niet, jij bent voor je kind het voorbeeld.
  Geef dus ook het goede voorbeeld door de juiste houding aan te nemen en positieve uitspraken te doen zoals hierboven beschreven. Ga er samen voor!

Wat gebeurt er wanneer je kind altijd voor veiligheid zal kiezen?
Dan zal je kind nooit een nieuwe uitdaging aangaan. Onbekend is namelijk spannend.
Nu je echter weet dat mislukking niet bestaat en dat er alleen maar feedback is, kun je je kind stimuleren en motiveren om die uitdaging wel aan te gaan. Door iets nieuws te doen, komt je kind in beweging. Daar leert je kind van en jij en je kind weten nu ook dat dat niet meteen de eerste keer perfect hoeft te gaan.

Heel veel succes met het toepassen van bovenstaande tips.

 

Wanneer je kind na het toepassen van deze tips onvoldoende groei laat zien in zijn zelfvertrouwen, neem dan gerust contact met mij op via vivian@jij-dus.nl . Dan denk ik in een gratis gesprek even persoonlijk met je mee hoe jij je kind hierbij op een andere manier kan helpen.


Vond je dit interessant? En wil je meer OpvoedTips & Inspiratie ontvangen om het opvoeden leuker én makkelijker te maken?
Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn OpvoedTips & Inspiratie.


 »